Maksoft.net

Какво означава RSS? Какво се крие зад понятието RSS? Какво е RSS-Feed? За какво служи RSS? Какви технически предпоставки са нужни? Мога ли да сложа RSS емисия на сайта си?

 

Откъде идва терминът RSS? Какво означава RSS-Feed?


RSS е съкращение от Really Simple Syndication, в превод това означава “наистина просто разпространение”. Предоставянето на информации във формат RSS се нарича също RSS-Feed /англ. захранване/. С помощта на RSS се дава кратко описание за нова информация, появяваща се в сайта – особено новинарски съобщения – и се прави препратка към пълната версия на информацията. RSS-Feed представлява файл във формат XML, който обикновено съдържа структурираната информационна част, без оформление, навигация или друга допълнителна информация. Форматът добива особена популярност благодарение на честата му употреба в уеб-блогове.

За какво служи RSS?


RSS позволява на потребителя да се абонира за публикациите в сайта или за част от тях. С помощта на RSS публикациите могат да бъдат съхранени на компютъра на клиента /или на други предназначени за такава цел технически уреди/. По такъв начин абонатът може да следи появата на най-новите информации в сайта, без да е нужно да отваря самия сайт. Той има достъп не само до текстуални файлове, а и до аудио и видео-файлове.

Какви програми са нужни?


За да се абонирате за RSS-Feed, ви е необходима програмата RSS-Reader. Тази програма подсигурява автоматичното актуализиране и предоставяне на публикациите. Програмите за четене се предлагат както за прикачване към браузера /например Yahoo, Bloglines, Newsgator), така и във вид на отделни приложения. Тези програми са съпоставими със сайтови програми от рода на електронния сървис Hotmail и електронната поща Outlook. Програмите за четене се предоставят отчасти безплатно в мрежата

Мога ли да предоставя RSS емисия на сайта си


Вие можете да предоставите RSS бюлетин с актуалните новини и промоции от фирменият си сайт. По този начин Ваши клиенти ще бъдат редовно и легално информирани за всички ваши промоции и актуални събития.

Чрез RSS емисията можете да избегнете нежалният в бизнес отношенията спам, както и да информирате всичките си клиенти за актуалните предложения и новини.

Максофт Нет изгражда RSS feed на сайтът за Вашите клиенти.Следвайте ни

Запитване

Максофт.БГ Максофт.НЕТ BrandIT