Maksoft.net

Основни интернет понятия и кратко описание на основните термини, използвани в интернет маркетинга, интернет рекламата и сайт оптимизацията. Какво е SEO, CMS, offSite SEO, offPage SEO, CPC, CPM, CTR, директории, търсачки, Google Adwords, социални мрежи...

SERP- страници с резултати от търсене


SERP (Search Engine Results Pages) представляват страниците с връзки генерирани при търсене на ключова дума в търсачки.

Връзките в SERP се считат за основен източник на целеви трафик от търсене. 

Резултатите в SERP могат да бъдат платени и органични. 

Постигането на предни позиции в резултатните страници от търсене SERP се счита за основен източник при оценка ефективността на SEO оптимизация

Причината е, че търсенето по всяка ключова дума в SERP носи със себе си определен брой реални посетители, който може да се конвертира в целенасочен трафик към интернет сайт. В повечето случаи този трафик носи огромен целеви потенциал за конверсия поради факта, че е генериран от конкретни нужди. 

Съществуват инструменти за точна оценка на трафика генериран от SERP за всеки отделен израз (ключва дума). Най-бързият безплатен инструмент за анализ е създаден от Максофт и функционира на адрес seo.maksoft.net

 

Интернет форум


Интернет форумите представляват уеб сайтове, в които оторизирани потребители генерират теми, а останалите читатели изказват мнения директно в сайта. 

Най-разпространената платформа за създаване на интернет форуми в phpBB

Във форумите потребителите имат различни права, а именно Администратори, Модератори, Потребители и др., които указва правата които има всеки за одобрение и редакция н подадените от потребителите теми. 

Поддръжката на интернет форум е много по-трудоемка задача от поддръжката на блог, т.к. е нужно редовно да се следи генерираното от потребителите съдържание, като се изтрива ненужното съдържание, нецензурни изказвания, граматически грешки и спам постове. 

Интернет Блог


Фирмен или личен интернет блог - това е уеб сайт, създаден за изразяване на собствено или корпоративно мнение и ангажираност към определена тема или кауза. 

Какво е съдържанието на уеб блог?

Характерна черта на интернет блога е, че съдържанието му е изградено от статии по отделни теми и текстовете завършват с възможност за КОМЕНТАР. 

Текстовете в блога се пишат неформално, без излишни суперлативи, на разбираем език. 

Разликата между форум и блог?

Във форумът се поставят кратки теми и "думата" се дава изцяло на читателите за коментари. Форумът обикновено изисква регистрация, а коментарите се редактират от администратор и модератор. 

При блога темата се развива по-обстойно в отделна интернет страница (страници) и коментарите са свързани с написаното. По този начин авторът поставя по-ясно темата за коментар. 

В блоговете обикновено възможностите за коментиране са реализирани по-достъпно, вкл. чрез OpenID - вашите данни за вход в Google, Facebook или друго приложение, вместо изрична необходимост от регистрация. 

Релевантност на съдържание


Релевантност на съдържанието в един уеб сайт е процес на постигане на баланс в употребата на важните за оптимизацията ключови думи или изрази в отделните елементи на страницата. 

Основните елементи на една интернет страница са 

 • заглавие
 • метаданни - ключови думи, описание, коментари и други данни в html кода
 • текст на страницата
 • връзки в страницата
 • имена на изображения и връзки

Релевантността на съдържанието в един интернет сайт стои в основата на успешната SEO Оптимизация за Google

Конверсии


Конверсията показва каква част от посетителите на Вашия интернет сайт предприемат конкретно действие - покупка, онлайн регистрация, посещение на банер, регистрация във Ваша фейсбук страница, запитване и други.

Аналогът с офлайн действията, ако имате магазин, е колко от посетителите, влезли в магазина ви извършват реална покупка.

Конверсиите в интернет обикновено се измерват в проценти.

Пример:

Процентът конверсии на посетителите равен на 2 означава, че 2% от хората са направили реални покупки/действия в сайта Ви или това е равно на всеки 50-ти посетител.

 

Конверсиите обикновено са пряк измерител на ефективността на маркетинговите действия онлайн и оптимизацията на уеб сайта. Те са ефективен измерител на възвръщаемостта на инвестициите за реклама онлайн, за разлика от визуализациите и кликовете върху интернет банери онлайн, които може да не доведат до покупка или друга дългосрочна ангажираност на клиента. 

ROI (Return of Investment)


ROI (Return of Investment) или възвращаемост на инвестицията в сферата на интернет рекламата е термин, който свързва цената на клик (CPC), коефициента на кликване - CTR (Click Through Rates) и процента конверсии от посещения в продажби.

Иначе казано за висока възвращаемост на инвестицията (ROI) в една интернет рекламна кампания трябва да постигнете следното:

 • максимално ниска цена на клик (CPC)
 • добре формулиран рекламен текст, който ще доведе до висока кликаемост CTR (Click Through Rates)
 • максимално висок дял на реални продажби след влизане в сайта
  Последното можете да постигнете, само ако сте дефинирали достатъчно правилно рекламният текст или сте подбрали ефективно думите за оптимизация

Например:

Ако притежавате 5 звезден спа хотел в Слънчев бряг и се оптимизирате по израза
"хотели в Слънчев бряг",
ще имате висока CPC (цена на клик), много посетители и малко ROI, защото повечето хора ще са звъняли на вашите конкуренти, търсейки най-ниската цена за нощувка.

Висок ROI ще постигнете, ако се оптимизирате по конкретните изрази, насочени към спецификата на Вашите клиенти, а именно
спа хотели 5 звезди
хотели 5 звезди в Слънчев бряг
спа хотели Слънчев бряг,

което ще доведе по-малко посетители, но ниски разходи за оптимизация или за клик и висок процент реални продажби.

 

Какво е ORM - Управление на онлайн репутация


Управление на онлайн репутацията в интернет е практика за мониторинг и оптимизация на текстове и мнения в интернет търсачки и социални мрежи, свързани с фирма, марка/бранд, лице или бизнес. Целта е създаването и оптимизирането на положителна информация и потискане на отрицателната информация.

Абревиатурата ORM означава Online Reputation Management.

 

Фирмена оптимизация


Фирмената (бранд) оптимизация е важна част от процеса на управление на репутацията в интернет. Целта на фирмената оптимизация е при търсене по име на фирмата или нейн продукт да излизат резултати от контролирани източници.

Ефектът се постига чрез изграждане и оптимизиране на контролирани интернет страници с информация за фирмата или продукта.

Използването на Гугъл търсене за намиране на фирмения сайт в интернет води рискове от показване на нежелана информация пред клиенти. Целта на фирмената оптимизация е именно избягването на този процес.

 

Система за управление на съдържанието (CMS)


Какво е CMS или Система за управление на съдържанието на интернет сайтове (сайт). Система за управление съдържанието на интернет сайтове (CMS - Content Management System) представлява функционалност, позволяваща на клиента да редактира сам съдържанието в сайтовете си. Има различни безплатни и платени CMS. Особеността при Maksoft CMS е, че е изцяло българска разработка, която интегрира хостинг, CMS, SEO, CRM функционалности, поддържа се в реално време и има вградена динамична вътрешна оптимизация за предни позиции в Google.

Вътрешна сайт (onSite SEO) оптимизация


Вътрешната onSite оптимизация на интернет сайт започва с правилно генерираното съдържание и продължава с начина на генериране на кода от разработчиците на сайта. Особено важно за вътрешната сайт оптимизация е постигането релевантност на съдържанието на всяка отделна страница и изграждане на йерархична свързаност между страниците в сайта.

Последното е лесно за малки сайтове и става особено трудно при електронни магазини със сложна структура. 

Целта на вътрешната onSite оптимизация е да се постигне точен отговор, коя ключова дума (израз) към коя страница ще се оптимизира.

Последното следва да е ясно от дизайна структурата на сайта, но това е невъзможно при големи сайтове и електронни магазини съ ссложна навигация.

Начините за корекция на йерархията и структурата на голям сайта са:

 • XML картата на сайта (Google Sitemap ) генерирана динамично по правилен начин
 • Постигане на оптимална релевантност на съдържанието и тежест на важните ключови думи на всяка една от страниците в сайта;
 • Задаване на коректен base href основен адрес на сайта
 • Правилно използване на canonical rel таговете в кода
 • Работа с Google Search Console 

  и много други инструменти приложени от професионалисти. 

Факт е, че търсещите машини непрекъснато променят механизмите си за търсене и това може да наложи честа корекция на кода и съдържанието на сайта.

 

външна пейдж (offPage) оптимизация


За разлика от външната сайт оптимизация, при която се търси дългосрочен ефект за конкретен сайт по постоянен набор от думи, важни за бизнеса, при offPage оптимизацията се оптимизира всяка отделна страница.

Процесът може да се сравни с раздаването на хиляди листовки с конкретна промоция или анонсирането на новина във вестник или електронна медия.

За разлика от директния мейлинг, на който се гледа като много натрапчива комуникация, за offPage оптимизацията се използват социални мрежи. Чрез социалните мрежи за кратко време (няколко часа) една новина, оферта или информация достига до хиляди хора.

Анонсът съдържа връзка (линк) към страницата на клиента, чрез който всички заинтересовани могат да прочетат цялата информация.

За разлика от външната сайт оптимизация, при която целта е постигане на предни позиции в търсещи машини по думи, по които вашите клиенти търсят, при оптимизацията на страница предизвиквате внимание към определена страница от сайта ви на дадена аудитория.

За постигане на ефекта Максофт Нет поддържа екип от специалисти, които могат да дефинират правилно анонса.

За да разпространи бързо и качествено анонса ви, Максофт Нет поддържа един от най-старите сайтове за обяви в България, тематични страници във facebook, профили в други социални мрежи, блогове.


 

Външна сайт (offSite) оптимизация


off Site оптимизация или външна сайт оптимизация представлява процес на изграждане на връзки от други сайтове към оптимизирания сайт. Целта е оптимизираният сайт да се придвижи на по-предни позиции в Google при търсене по определени думи.

Как се прави автоматична външна оптимизация (offSite SEO)?

 1. Дефинира се максимално голям списък с изрази, по които компанията трябва да изпревари конкурентите; 
 2. Ключовите думи и изрази се класифицират; 
 3. Проверява се релевантността на съдържанието в оптимизирания сайт; 
 4. Осигурява се необходимото за оптимизация съдържание във външни сайтове; 
 5. Поставят се връзки от релевантни страници във външни сайтове към оптимизирания сайт; 
 6. Следи се промяната на позициите в Google по оптимизираните думи.  

Максофт е компанията, която предлага автоматична външна сайт оптимизация. Тази услуга се характеризира с ниска цена, висока ефективност и бърз ефект.

За нови сайтове преди стартиране на автоматична външна сайт (offSite) оптимизация е желателно да се извърши onPage оптимизация на кода и съдържанието и еднократна ръчна регистрация в директории.

 

Какво е директория и търсачка


За разлика от търсещите машини (като Google), които сами индексират (намират) сайта Ви, в директориите сайтът трябва да се подаде ръчно, попълвайки форма за регистрация.

От Вас се очаква да напишете заглавие на сайта, кратко негово описание и ключови думи.

Бихте могли да сложите заглавието, описанието и ключовите думи, зададени в режим на Администрация / Редакция на интернет сайт.

За заглавие сложете това, което в действителност е написано на страницата, а не това, което Ви се иска. Спестете си слагането на рекламното мото, клиентите биха търсили по конкретни думи, свързани с бизнеса.

Избягвайте хиперболи и всякаква употреба на паразити като “най”, “пълен”, “голям” и прочие. Кажете с прости думи какво посетителят ще види на вашата страница или направете комбинирано представяне от две изречения.

Старайте се да използвате максимално думите, които Вашите потенциални клиенти биха използвали при търсене в интернет - например сайт за бои, лакове, химикали вместо най-добрите продукти от нас.

Важно е търсещите машини да се подберат по популярност, SEO популярност, Page Rank и свързаност с дейността ви.

Категорично избягвайте автоматични регистрации в стотици директории, което може да доведе до обратния ефект - негативна SEO оптимизация. Изключително важен е тематичният подбор на подходящи директории и съответните рубрики при регистрацията.

Фирмата, която извършва Вашата регистрация, задължително трябва да отчете релевантността на съдържанието на Вашия сайт спрямо директориите, които ви регистрира.

 

Социални мрежи


Социалните мрежи са един от най-мощните средства за налагане на фирмен имидж и създаване на положителна нагласа у потребителите и клиентите в бизнеса. В бизнеса социалните мрежи често се използват за споделяне на информация и линкове към бизнес интернет сайтове, за промотиране на продукт или затвърждаване на имидж.

Основната цел на социалната мрежа е общуване и споделяне на информация. Споделянето на информация в социалните мрежи често е свързано с поместване на връзки към бизнес интернет сайтове.

За целите на бизнеса, SEO оптимизацията и интернет маркетинга, използването на социалните мрежи е изключително важно.

Социалните мрежи са медията, в която можете да споделите всички важни неща и новости около дейността и предлаганите от фирмата продукти. Ако Вашите интернет сайтове съдържат полезна информация за широк кръг потребители, това може да се окаже успешен ход за привличане на потенциални клиенти.

От съществено значение за налагане на корепоративен имидж е организирането на собствени или на обслужващата ви агенция блогове, които да се ползват за връзки в социалните мрежи.

 

Сайтове за обяви


Сайтовете за обяви са най-бързият начин за интернет маркетинг на вашата дейност и продукти. Препоръчва се в случай, че фирмата ви е ценово ориентирана, предлага различни промоции и оферти.

Публикацията в сайтове за обяви може да се окаже успешен ход за цялостната SEO оптимизация на основните ви сайтове. За да постигнете този ефект е важно обявите, които помествате да съдържат връзки към вашия сайт. Особено важно е да предпочитате сайтовете за обяви, поместващи директни връзки към Вашия сайт или електронен магазин.

 

IP Address – IP адрес


Част от интернет протокола (Internet protocol), която чрез група цифри - например 195.134.99.9 – адресира дадена машина в интернет. Всеки компютър, свързан към интернет, има IP адрес.

Impressions – Импресии


Броят импресии измерва колко пъти рекламният банер е бил изтеглен (и вероятно видян) от потребители. Обикновено е много трудно да се получи точната цифра, тъй като бройката се намалява от кеширани банери, а в същото време пък се увеличава от започнати, но неизпълнени заявки.

Импресията

е първата величина използвана в областта на интернет рекламата. Тя измерва броя показвания на една реклама (банер в интернет). 

За разлика от понятието тираж използвано в ерата на печатната реклама, при импресията се дава информация за броят преглеждания на конкретна реклама изчислени чрез броя отваряния на страницата, в която е показана. 

Основен рекламен носител на рекламата в интернет е

рекламния банер

Тък като в областта на интернет рекламата се ползват и 

банер ротатори

импресията на една реклама не винаги съвпада с броя отваряния на страницата, където е визуализирана. Банер ротаторите позволяват на една банер позиция да се показват няколко реклама в съотношение 1:2, 1:4, 1:10 и т.н., която би следвало да доведе до видимост 50%, 25%, 10% и т.н. на конкретен банер 

Повечето интернет медии обявяват рекламата си на база

цена за 1000 импресии. 

Импресията в интернет 

трудно може да се ползва за измерител ефективността на една рекламна кампания т.к. тя не дава информация за конверсиите (броят кликания, покупки или друго). 

В

дигиталния маркетинг

много по-сериозно навлиза измерването на взаимодействието с потребителя. То включва броя конверсии (кликове, запитвания, поръчки) и не може да се измери с импресии

По тази причина съвременните формати на 

Google Ads и Facebook Ads

залагат именно на това взаимодействие, което включва понятието кликаемост-

 • броят кликове / разделени на брой импресии = % кликаемост (ефективност на рекламата). 

Чрез допълнителни функционалности (пиксели), конверсията може да се проследи и след влизане в рекламирания сайт, където да се измери резултата от визуализацията и влизането в сайта чрез направените покупки. 

 

В съвременният

интернет маркетинг, преди рекламата

се прави

 • SEO оптимизация на интернет сайта и
 • популяризация на фейсбук страницата с цел достигане на максимална аудитория чрез органично съдържание

Инструментите за постигане на органични импресии са линк билдинг, трафик фуния и социален мегафон. 

 

Броят импресии на линка към сайт в резултатите от търсене (SERP- Search Engine Results Pages)

може да се измери чрез събиране на броя заявки за всеки един израз, по който сайта се появява на първа страница в търсачки. 

 

 

 

Вирусен маркетинг


Вирусният маркетинг в интернет нашумя с навлизането на социалните мрежи в бита на потребителите. Най-просто казано той се постига с пускането на "вирус" в определена таргет група в социалните мрежи. 

Вирусът всъщност е послание - текст, изображение, впечатление...

Таргет групата са хората лидери на мнение - лицата в социалните мрежи, чиито постове се споделят. Те са носителите на вируса.

Вирусният маркетинг е мощно средство за достигане до широка аудитория за много кратко време. 

Опасностите при работа с вирусен маркетинг са свързани с контрола на посланието в интернет - в един момент разпространението в уеб излиза извън контрола на автора и овладяването на ситуацията може да стане трудно. 

Alt Text – Алтернативен текст


Това е HTML код, който позволява да зададете текст, свързан с картинка. Този текст се показва на потребители, които са изключили графиката в браузърите си, или задържат мишката над картинката. Често се използва за рекламни съобщения, или приканва към действие (“Кликни тук”).

Banner – Банер


Графика, която се показва на уеб страница и обикновено е връзка (“хиперлинк”) към сайта на рекламодателя. Може да бъде в различни формати, например GIF, JPEG, Flash, HTML, Java, JavaScript и др..

CTR – Клик съотношение


Съкратено от “click through rate” – процента потребители, които кликват на дадена реклама.

CPC – Цена на клик


Съкратено от “Cost per click (CPC)”. Един от моделите за плащане, при които рекламодателят плаща за всеки клик върху негова реклама. Това е идеален модел за рекламодатели, които искат гарантирано да плащат само за тези потребители, които кликват върху рекламата и посещават сайта им.

CPM – Цена на хиляда


Съкратено от “Cost per thousand (CPM)” (буквата M е от латинската цифра M, представяща думата “хиляда” – “mille”). Един от моделите за плащане, при които рекламодателят плаща за всеки 1000 показвания (импресии) на рекламата си. Това е идеален модел за рекламодатели, които искат гарантирано да плащат за потребители, които са видели рекламата им.


Начало /  / Интернет понятия

Следвайте ни

Запитване

Максофт.БГ Максофт.НЕТ BrandIT