Maksoft.net

Състезанието NASA Space Apps 2017

6-тото издание на най-голямото технологично състезание в света (НАСА Space Apps Challenge)  се проведе в рамките на 48 часа от 19 до 21 октомври 2018 година. 

Space Apps Challenge дава възможност на талантливи, иновативно мислещи и амбициозни хора от всички възрасти да се състезават. Няма ограничения за участие. Могат да участват ученици, студенти и всички в България, които имат интерес да се включат. Състезанието се провежда ежегодно в рамките на 48 часа, когато по едно и също време участват екипи от всички континенти по света.

 

Състезанието се проведе на 20-21 Октомври 2018 едновременно в над 200 града по целия свят от всички континенти, а участието на екипите от България - София, Пловдив, Русе и Бургас, допринесоха с разработването на близо 40 решения. Състезанието бе подкрепено от над 30 организации партньори - ДНК, СофтУни, eSkills for Future, SpaceChallenges, Булсатком, Delta3, Посолството на САЩ в София, Джуниър Ачийвмънт България, ТУЕС, CodingGirls, Русе град на свободния дух, GlobalTech Summit и много други, както и организации спонсори, сред които Uber, TelebidPro, ICN.bg, VMware, BBOM, MarSoft и много други. Най-голямата награда, която беше връчена във всеки град на най-добрата разработка бе златна купа „Земя и Космос“ в чест на Боян Петров. Благодарим за възможността!

София участва за шеста година. В състезанието се включиха над 70 участници и гости, като близо 50 бяха състезателите, 17 бяха разработените проекти, от които 12 се представиха пред локалното жури с демонстрация на иновативните проекти. Специален гост на състезанието беше д-р Дейвид Грийн, който е начело на отдела за намаляване на риска от бедствия и устойчивост в централата на НАСА, Вашингтон, САЩ. Състезанието се проведе в Технически университет - София, Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт. Победителите на локалното състезание определeни от журито са проектите DisasterMeOut, DPK-Moongroupé и FireWall.

FireWall е експертна система за прогнозиране на пожари в целия свят въз основа на данни за времето. Проектът се задвижва от алгоритми за машинно обучение и удобен за ползване интерфейс, така че хората да могат да се възползват от всички данни, които има за тези бедствия. В разработването на проекта участват Виктор Велев, Иван Милев и Николай Станишев.

DPK-Moongroupé е проект, който се състои в планирането на мисия до Луната. Целта на екипа е е успешно да се приземи спускаем модул и луноход на лунната повърхност. Мястото, което е избрано, е Московсо море, намиращо се от далечната част на Луната. С цел да се осъществи възможно най-ефективна комуникация с уредите, изпратени на Луната, в плана е включено и изстрелването на сателит. Той ще бъде позициониран във втората точка на Лагранж от системата Земя-Луна. Освен безопасното спускане на лунохода, лунният модул ще може да се придвижва, използвайки резерви от ракетно гориво. В представата на екипа е изпълнението на мисията, луноходът и спускаемият модул да работят и да се придвижват заедно. Предвиден е максимално лек дизайн за лунохода. Това би му предоставило нужната маневреност за събирането на по-големи количества проби, които да предостави на спускаемия модул за по-подробно изследване. В разработването на проекта участват Константин Мишталов, Драгни Драгнев и Павел Григоров.

Проект, класиран от журито е и DisasterMeOut. DisasterMeOut е приложение за устройства с Android (скоро ще бъде налице за IOS). След изтеглянето на DisasterMeOut потребителят отговаря на сериозни въпроси, свързани с личните данни на потребителя и най-ценните неща в живота на потребителя (лекарства, членове на семейството, домашни любимци и др.). В момента, в който в Метрологичните центрове е известно, че ще има известно бедствие, заявлението уведомява потребителя какво ще се случи и кога. След като потребителят кликне върху известието, ще отвори първата от многото стъпки, специално поръчана за неговите нужди. Потребителят може да провери всички стъпки, които вече са извършени и тези, които трябва да се извършат. По този начин, вместо да се паникьосва, той/тя има списък, който трябва да се направи и е в ред за възможно най-добрата реакция при обстоятелствата. В разработването на проекта участват Светлин Йотов, Десислава Николова, Димитър Ружев, Борислав Петков, Микаела Попова и Петьо Манев.

На глобалните финали продължават проектите DPK-Moongroupé и DisasterMeOut.

 

 

Участието на български екипи в състезанието NASA Space Apps започна още през 2013г.,когато класирането бе повече от впечатляващо. През 2013 г. проекта ChicksBook е класиран като най-добър в света в категорията People`s choice, както и проекта GhOST, който е класиран от НАСА сред най-добрите пет в света в категорията Best Mission Concept. През 2014 г. проекта Leaf Zone е класиран сред най-добрите пет в категорията Best Use of Data. През 2015 г. сред най-добрите 30 разработки в света, три са от България. На глобалните финали проекта Valkyrie е класиран от НАСА за финалист в категорията Best Use оf Hardware, Rain-of-Fire е класиран сред най-добрите пет в света в категорията Best Mission Concept. Robo-Fabric е сред най-добрите 15 в категорията People`s Choice, който след гласуване от публиката на последния кръг достига в топ пет.

През 2016г. на локално ниво в България в София, Бургас и Пловдив бяха разработени 31 решения, от които 9 продължиха за глобалните финали. Повече от постижение е, че българското решение Airify (София) е оценено от НАСА сред най-добрите 25 от общо 161 в света в категорията People`s choice, което след гласуване от публиката достига до 18-то място. НАСА номинира за глобалните финали и проектите ADEPT (София) и SpacePort Futuristic Development (Пловдив). ADEPT (София) е оценен сред най-добрите 5 в света в категорията Хардуер, а проекта SpacePort Futuristic Development (Пловдив) е оценен сред най-добрите 5 в категорията BEST MISSION CONCEPT.

Регистрацията е отворена на адрес

https://2018.spaceappschallenge.org/

 

Повече информация е споделена на сайта: spaceappschallengebulgaria.eu/bg

и

Фейсбук страницата
https://www.facebook.com/SpaceAppsChallengeBulgaria/ 

 

Допълнителна информация: http://spaceappschallengebulgaria.eu/bg

 

Вече 6-та година Максофт подкрепя участието на България в най-големия хакатон в света- NASA Space Apps Challenge. 

 

За Максофт

Максофт е рекламна агенция с дейност от 1996 година. Фирмата се занимава с изграждане на интернет сайтове и интернет реклама от 1999 година. През 2003 година компанията пуска първата изцяло българска система за управление съдържанието на интернет сайтове, която интегрира хостинг и вътрешна сайт SEO оптимизация.

повече »
Иновациите от Максофт

IT Иновациите от МАКСОФТ по години от 1992 до 2020 година:

повече »

Начало /  /  /  / Състезанието NASA Space Apps 2018

Следвайте ни

Запитване

Максофт.БГ Максофт.НЕТ BrandIT